"חיסון" תולעת הפארק הינו טיפול מונע מומלץ עבור רוב גזעי הכלבים, במיוחד כאשר מדובר בכלבים שנוטים לנשנש מציאות שונות ומשונות שהם מוצאים בזמן הטיול. כדאי לדעת כי עקב הנשנושים שלהם הם עלולים להידבק בתולעת הפארק, הנחשבת לטפיל מסוכן מאוד עבור הכלב.
חיסון תולעת הפארק – מה חשוב לדעת?
תולעת הפארק או בשמה המקצועי - ספירוצרקה לופי, היא טפיל מסוג תולעת עגולה, המדביקה כלבים בלבד ונפוצה בכל חלקי הארץ.
למרות שמה התולעת לא נמצאת רק בפארקים, שמה ניתן לה מאחר והתגלתה לראשונה בארץ בפארק הירקון, אך כיום תולעת הפארק נפוצה בכל הארץ.
פונדקאיות הביניים של תולעת הפארק הן חיפושיות זבל קטנות בגודל של כ 1 מ"מ, כאשר כל חיפושית עלולה להכיל בתוכה עשרות תולעים.
במידה והכלב שלכם בלע את אחת החיפושיות האלו, שעלולות להיות על דשא, בתוך חתיכות מזון או על צואה, הוא עלול להדבק ולשמש פונדקאי הסופי של התולעת.
החיפושית מתפרקת בקיבה של הכלב והתולעים משתחררות ועוברות דרך קיר הקיבה לאבי העורקים הנמצא בבית החזה וממנו יוצאת לכיוון הוושט.
התולעים מתחפרות בתוך הוושט ויוצרות פיטמית- מעין גידול קטן דמוי פטמה בקיר הוושט בו הן מגיעות לבגרות סופית ומטילות ביצים.
הביצים יוצאות למערכת העיכול של הכלב ומשתחררות בצואת הכלב שם הן מדביקות חיפושיות זבל קטנות וממשיכות את מחזור החיים של התולעת.
הפטמיות הללו גורמות לגירוי בוושט ועלולות לעבור תהליך של התמרה סרטנית, כלומר להפוך מגידולים קטנים ושפירים לגידולים סרטניים גדולים ואגרסיביים שחוסמים בצורה חלקית או מלאה את הוושט של הכלב.
הדבר בא לידי ביטוי בקשיי בליעה, פליטות, שיעול, ירידה במשקל ולבסוף מוות.
תולעת הפארק יכולה לגרום לסימנים נוספים כגון מוות פתאומי עקב קרע באבי העורקים שעלול להתרחש עקב נדידת התולעת.
לעיתים הן גורמות לנזק נירולוגי במידה והתולעים נודדות אל עמוד השדרה של הכלב.
הדרך הטובה ביותר להתגונן כנגד תולעת הפארק היא על ידי טיפול מונע ועקבי כנגד תולעת הפארק
עוד דברים שחשוב להבין לגבי חיסון תולעת הפארק
חשוב להגיד שהטיפול נגד תולעת הפארק הוא לא חיסון, כשאנו נותנים חיסון אנו מפעילים את מערכת החיסון וגורמים ליצירת זיכרון חיסוני, בטיפול נגד תולעת הפארק אנו נותנים תרופה שהורגת את התולעים במידה והכלב כבר נדבק ולכן חשוב להקפיד על טיפול קבוע כנגד התולעת.
הטיפול המוכח כיעיל ביותר כנגד תולעת הפארק הוא בזריקה שמומלץ לתת כל שלושה חודשים (זהו הזמן שהתולעת דוגרת בוושט).
ישנן אפשרויות נוספות לטיפול כגון אמפולות עם תכשיר מיוחד לתולעת הפארק או טיפול חודשי בכדורים.
חיסון תולעת הפארק – תופעות לוואי ונקודות שחשוב להכיר
לצערנו כלב שנדבק בתולעת הפארק לעיתים יאובחן בשלבים המתקדמים של המחלה- כשהפיטמית עברה התמרה סרטנית וכבר התפתח גידול אלים ששולח גרורות, במצב זה כבר כמעט ולא ניתן לסייע לו.
האבחון מתבצע באמצעות רנטגן או CT ואנדוסקופיה, אך לרוב הטיפול יהיה מורכב ויצריך ביצוע של ניתוחים מסובכים, שרמת ההצלחה שלהם אינה גבוהה במיוחד.
לכן חשוב לא לוותר על טיפול נגד תולעת הפארק, מאחר והוא נחשב לטיפול מציל חיים.
יחד עם זאת, אם עדיין לא עברה התמרה סרטנית, לטיפול תרופתי יכולות להיות תוצאות טובות עם החלמה מלאה.
כדאי להדגיש כי ישנם גזעי כלבים שעלולים להיות רגישים לחומר הפעיל המצוי בזריקה עקב פגם גנטי בגן MDR1, לכן בגזעים אלו מומלץ לבצע בדיקה גנטית.
מדובר על בדיקת דם פשוטה, הנשלחת למעבדה לצורך זיהוי המוטציה. הגזעים בקבוצת הסיכון הם גזעי קולי, בורדר קולי שלטי ורועה אוסטרלי, העלולים לשאת מוטציה שגורמת לחומר הטיפולי להיות קטלני עבורם.
במידה והמוטציה קיימת, נבחר טיפול בחומרים שלא נחשבים למסוכנים לכלבים עם בעיה בגן.
אנו במרפאת וט הנשיא נשמח לטפל בכלבכם כנגד תולעת הפארק ולספק לכם מידע נוסף על מנת לשמור על הבריאות של הכלב שלכם.
אנו מקפידים על יחס אישי ועל רפואה ברמה הגבוהה ביותר, במטרה להבטיח לכם ולחיות המחמד שלכם שקט נפשי ושנת לילה טובה יותר. צרו קשר!
קראו גם על: אלרגיה אצל כלבים